Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Αποκαλύψεις Ρέντσι για το Παρασκήνιο της Συνόδου τον Ιούλιο του 2015: Ο Τσίπρας μου Είπε ''Δεν Μπορώ Άλλο''

Αποκαλύψεις Ρέντσι για το παρασκήνιο της συνόδου τον Ιούλιο του 2015: Ο Τσίπρας μου είπε ''δεν μπορώ άλλο''

- Τις δραματικές ώρες που πέρασε η ελληνική αντιπροσωπεία τον Ιούλιο του 2015 περιγράφει στο βιβλίο του ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός
-''Η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν σειρά επιπλήξεων''
- Ο σημαντικός ρόλος του Ολάντ και οι τεράστιες απαιτήσεις των δανειστών
-''Είχα έντονη λεκτική διαμάχη με όσους υποστήριζαν την ταπέινωση της Ελλάδας''

Λεπτομέρειες σχετικά με την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015, περιέχει το τελευταίο βιβλίο του Ματέο Ρέντσι, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρει αναλυτικά τις συνεχείς ''επιθέσεις'' εναντίον της ελληνικής αποστολής και ισχυρίζεται πως αυτός και Φρανσουά Ολάντ τάχθηκαν με το μέρος του Αλέξη Τσίπρα.
''Φτάνω στις Βρυξέλλες και χασμουριέμαι, όπως πάντα. Συνήθως οι συνεδριάσεις είναι ιδιαίτερα βαρετές. Αυτή την φορά υπάρχει, όμως, ένα διαφορετικό κλίμα. Η ένταση είναι αισθητή. Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα δέχεται σειρά επιπλήξεων από τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς και η προσπάθεια του νέου Έλληνα πρωθυπουργού είναι να βρει έναν έντιμο συμβιβασμό ανάμεσα στις- συχνά τεράστιες- απαιτήσεις των δανειστών, και στην εκλογική του πλατφόρμα'' αναφέρει στο βιβλίο του ''Avanti''.

''Η Ελλάδα, εδώ και οκτώ μήνες, ταλαντεύεται ανάμεσα στην παραμονή και στην έξοδο από το ευρώ. Οι εφημερίδες, στην Γερμανία, ασχολούνται μόνον με αυτό. Ένα μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης ασκεί σαφείς πιέσεις υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την Ένωση. Στην νύχτα αυτή της αλήθειας κάθομαι δίπλα στον Αλέξη. Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι και έστω και αν οι Ιταλοί υποστηρικτές του με περιγράφουν σαν τον εχθρό που πρέπει να καταρριφθεί, γνωρισθήκαμε και υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Μαζί με τον Ολάντ δημιουργούμε ένα κοινό μέτωπο κατά των επιθέσεων σε βάρος του Τσίπρα που εξαπολύει το μέτωπο όσων υποστηρίζουν την δημοσιονομική ακαμψία. Κατά τις τρεις την νύχτα, η τελευταία μορφή του κειμένου προβλέπει την δημιουργία ενός ταμείου πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα προκύψουν από τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, με έδρα όχι την Αθήνα, αλλά το Λουξεμβούργο.
 
Αρχίζει η σύγκρουση. Ο Τσίπρας μου λέει με χαμηλή φωνή, στα αγγλικά: «Ιt's enough», δεν μπορώ άλλο. Προσπαθώ να τον σταματήσω. Στην συνέχεια, όταν απομακρύνεται για να τηλεφωνήσει στην Αθήνα, παίρνω τον λόγο μαζί με τους Γάλλους για να υπερασπισθώ όσα είναι δυνατόν. Υψώνω την φωνή. Η συνεδρίαση διακόπτεται. Και έξω, στους διαδρόμους, αρχίζουμε να φωνάζουμε: «σε τι σας χρησιμεύει το να ταπεινώνετε έναν λαό;» ρωτώ τους δυο πιο φανατικούς υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδας, και οι δυο από τον Βορρά. Ξεκινά η πιο έντονη λεκτική διαμάχη που έχω ζήσει μέσα σε μια τριετία. Ο συμβιβασμός θα φτάσει μόνον στις οκτώ το πρωί, με τον Τσίπρα σωματικά κουρασμένο, αλλά εντός Ευρώπης''. 

Φώτο   Ρεπορτάζ    Ρεπόρτερ   Επιστήμονας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου